För boende

Välkommen till Brf Blanka!

För att du som medlem ska kunna ta del av all löpande information ber vi dig att logga in på Mitt HSB och säkerställa att fälten för "mobiltelefon" och "e-post" är uppdaterade (efter inloggg, tryck "Mina sidor", därefter "Min profil" och slutligen "Mina uppgifter").

Du finner även information kring din lägenhet, avier och överlåtelser etc på Mitt HSB.

Fasad- och fönsterrenovering 2022

Under 2022 utförde föreningen fasad- och fönsterrenoveringen. Avs fönster och dörrar - man får ej klistra på, skruva i eller göra annan åverkan på fönster/dörr eller dess konstruktion, eftersom produktgarantierna då upphör. Medlem som bryter mot detta kommer att bli ansvarig för kostnad att byta ut fönster/dörr.

Besiktning vid överlåtelse

I samband med överlåtelse av bostadsrätt ska köpare/säljare kontakta AGILE (se nedan) för besiktning/översyn av dess skick.

Fastighetsservice

AGILE fastighetsservice svarar för skötsel av fastigheten (vilket inkluderar byte av namnskyltar i trapphus och vid entré samt batteri till fastighetsboxar). Kontakta AGILE på telefon 070 - 541 64 33.

Vid exv. påtagligt rostangrepp på badsrumselement, vv anmäl detta.

Jourtjänst

Vardagar efter ordinarie arbetstid samt hela dygnet lördagar, söndagar samt helgdagar anmäls fel till Lunds Energi, tel 020-951900. OBS! Endast i akuta situationer.

Akuta avloppsproblem utanför ordinarie arbetstid kan anmälas till Puls, tel 046-257850.

Parkering

Till fastigheten hör 6 st parkeringsplatser (400kr/mån 2020), 8 st bilgarage (700kr/mån 2020) och ett motorcykelgarage (500kr/mån 2020). Det finns två stycken cykelkällare, en vid 3B och en vid 3E. Motorcyklar och mopeder får även parkeras vid cykelställen. Kontakta ordförande om du vill ställa dig i kö till parkering och garage! Aktuell parkerings-kö.

Parkering längs Sofiavägen, längs Filippavägen och vid Sofiaparken är avgiftsbelagd. Kontakta Lunds kommun för att erhålla boendeparkeringsdekal. Bilar får inte parkeras inne på gården. Det är däremot tillåtet att stanna för lastning av tunga och skrymmande saker. Undvik i möjligaste mån bilkörning på gården.

Städning

Städningen av föreningens gemensamma utrymmen sköts av Poolarna Clean. Tvättstugorna grovstädas dock endast en gång per månad. Efter varje tvättpass måste därför tvättutrymmena städas, se anslag på tvättstugorna.

Bredband & TV

Lägenheterna är utrustade med bredband (1000/1000Mbit/s) från Bahnhof. Föreningen har ett gruppanslutningsavtal, dvs föreningen betalar bredbandsavgiften för samtliga lägenheter. För att komma igång med ditt bredband och läsa mer om tjänsten, tryck här KOM IGÅNG

Lägenheterna är utrustade med fiber-TV från Bahnhof (OBS - Bahnhofs TV-box och router behövs för anslutning). Grundutbudet ingår i månadsavgiften. För att komma igång med TV, tryck här KOM IGÅNG. Besök Bahnhofs hemsida för mer information kring tjänsten och ytterligare kanal-erbjudanden.

Tvättstuga

I källaren i hus 3C-D ligger två tvättstugor och tre torkrum. Varje tvättstuga är försedd med tre tvättmaskiner och en torktumlare. Till lägenheterna hör ett numrerat lås som man fäster på en tavla för att boka tid. Bokningsbara tider är 7-12, 12-17 och 17-21. Övriga tider är strömmen till tvättstugan bruten.

Vinds- och källarförråd

Varje lägenhet har ett vinds- och ett källarförråd som har samma nummer som lägenheten (lägenhetsnumret finns på hyresavin, samt på en vit bricka vid ytterdörren). Undvik att förvara värdefulla saker på vind och i källare då stölder har förekommit. Utöver dessa förråd finns 6 utrymmen av varierande storlek till uthyrning. Hör av dig till styrelsen om du vill ställa dig i kö till något av dem.

Fastighetsboxar

Post delas ut i fastighetsboxar i källaren vid 3B samt 3D. Boxarna har kodlås, som drivs av 2xAAA-batteri (när lampan börjar blinka kan man öppna c.100 ggr till före batteriet tar slut). Kontakta fastighetsskötaren om ni behöver hjälp med att byta kod eller batteribyte (ifall åtgång till post önskas direkt och ni inte kan vänta till nästa gång fastighetskötaren har ärende på fastigheten, då går det att hålla ett 9V-batteri mot polerna (se lysdiod) på kodlåset och på så sätt ge ström och möjliggöra öppning med kod).

Sophantering

Vid garagenedfarten mellan hus 3A-B och 3B-C står behållare för sopsortering. Grovsopor får ej slängas i behållarna. Container för grovsopor beställer föreningen hit med jämna mellanrum. .

Nycklar och låssystem

För att göra kopia av sin lägenhetsnyckel krävs en rekvisition som man får av ordföranden. Kopior kan då göras hos Great Security på Öresundsvägen 16. Lägenhetsnyckeln passar även till vind och källare i det hus där lägenheten ligger, till entrédörrar, cykelkällare och tvättstugor. Vissa lägenheter har även ett sjutilllhållarlås som styrelsen inte ansvarar för.

Andrahandsuthyring

Uthyrning i andra hand kräver tillstånd från styrelsen. En andrahandsupplåtelse är när någon annan än du självständigt använder din lägenhet. Det gäller oavsett om någon hyr eller lånar den och även om du låser ett av rummen. Uthyrning kortare tid än tre månader godkänns normalt inte. Föreningen tar ut en administrationsavgift, vilken baseras på 10 procent av prisbasbeloppet då ansökan godkänns (2019 - 387kr/mån). Ansökningsblankett lämnas till styrelsen i två exemplar.

En upplåtelse utan tillstånd kan medföra att föreningen säger upp dig. Du kan också komma att avhysas och få lägenheten tvångsförsåld. Samma sak gäller om din hyresgäst inte sköter sig. Tillstånd ges endast för tillfällig upplåtelse och för ett år i taget. Anställnings-, studie- eller tjänstgöringsbevis ska bifogas ansökan. Tillståndet gäller endast för den period och den hyresgäst som du har angivit. Ändras något av detta krävs ett nytt tillstånd. Uthyrning i flera år kan i vissa fall godkännas, till exempel vid studier på annan ort. Då kan vi lämna ett förhandsbesked för hela tiden, men ansökan måste ändå göras för ett år i taget, med bifogat bevis enligt ovan. Avgörande för ett tillstånd att hyra ut är att du anger vilket skäl du har för uthyrningen, till exempel: (i) arbete eller studier på annan ort; (ii) militärtjänstgöring; (iii) vistelse på sjukhus eller sjukhem; (iv) rekreation efter sjukdom eller annan oförutsedd händelse; (v) ”resa jorden runt”; eller, (vi) provsambo, medges ett år utan förlängning.

Vid en andrahandsupplåtelse blir du hyresvärd och bestämmelserna i hyreslagen gäller därmed. Upprätta därför ett skriftligt och tydligt hyresavtal. Det är alltid ditt ansvar att avgifter betalas i tid och att hyresgästen följer föreningens bestämmelser. Tänk även på att hyresgästen kan få besittningsrätt till lägenheten. Se vidare Hyresnämnden.

Garage och parkeringsplatser sägs upp vid andrahandsuthyrning. När andrahandsuthyrningen avslutas placeras den boende på första plats i kön.

Ifall du misstänker en olovlig andrahandsupplåtelse i föreningen (ej godkänd av styrelsen), vv meddela styrelsen.

Föreningsstämma

I maj månad hålls föreningsstämma, där bland annat årsredovisning för föregående år avhandlas. Nya styrelsemedlemmar väljs och eventuella motioner behandlas. Skriftlig kallelse delas ut senast två veckor före mötet. Stämman hålls i möteslokalen i källaren i hus 3E-F. Motioner måste lämnas till styrelsen senast i februari.

Trädgårdsgrupp

För den som är intresserad av trädgårdsskötsel finns en trädgårdsgrupp som svarar för nyplanteringar med mera. I cykelkällaren i hus 3E-F finns föreningens trädgårdsredskap. Hör av dig till styrelsen om du är intresserad av att deltaga.

Hobbyrum

Innerst i cykelkällaren i 3B finns ett hobbyrum utrustat med arbetsbänk, ställning för cykelreparationer mm.

Partytält

Föreningen har två partytält som kan lånas för användning på gården. Kontakta styrelsen om du vill använda dem. Här finns monteringsanvsining.

Diverse

Huset är lyhört. För att undvika att störa grannar, tänk på följande:

Mellan kl 22.00 och 06.00 ska det vara dämpat ljud i huset. Ska man ha fest eller annan högljudd verksamhet bör man informera grannarna. Undvik att gå med träskor inomhus. Undvik att borra och spika i väggarna på söndagar och helgdagar, och mellan kl 21.00 och 07.00. Det är inte tillåtet att grilla på balkongen eller i omedelbar närhet av balkongerna. På gården finns dock en gemensam grill som kan användas av de boende. Om du har problem med störande grannar, tala i första hand med grannarna innan du tar kontakt med styrelsen.